2019. december 13. péntek
Luca, Otília, Lúcia
A Nap kel 07:26-kor,
nyugszik 16:01-kor.

Holnap
Szilárda
napja lesz.

  Darányi Ignác logo  LEADER logo umvp-logo unios-zaszlo

Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap:a vidéki területekbe beruházó Európa

Cikkmegtekintések találatai
419658

Oldalainkat 29 vendég és 0 tag böngészi

  • Hirdetés

A Nemzetiségi Gyermektánccsoport Közalapítvány 1991. május 21-én került megalapításra. Alapító: Bakonyjákó Község Önkormányzata

Fő cél Bakonyjákó, Farkasgyepű, Németbánya általános iskolás korú gyermekei gyermektánccsoportja szerepléseinek finanszírozása, külföldi vendégszereplések támogatása, testvérkapcsolatok ápolása, külföldi kórusok fogadása, minden olyan egyéni és közösségi kezdeményezés anyagi támogatása, amely a német nemzetiségi nyelv ápolását, a nemzetiségi szokások felelevenítését és életben tartását elősegíti. Cél a kulturális és épített örökség megőrzése, megóvása, a hagyományok továbbörökítése.

Az alapítvány a fő célok megvalósítása érdekében részt vesz a helyi rendezvények megszervezésében, lebonyolításában.

Közösségi összejöveteleken szorgalmazza hagyományőrző tevékenységek bemutatását, kipróbálását.

A kuratórium tagjai önkéntes tevékenységgel támogatják a helyi nemzetiségi óvoda működését (pl. jótékonysági bál megszervezése, hagyományos ételek vására).

Az alapítvány támogatta a bakonyjákói Margaréta Gyermektánccsoport működését is, amely 1981-től számos környékbeli, országos rendezvényen mutatta be tudását, és külföldi sikerekkel is büszkélkedhet.

Az alapítvány szervezeti keretein belül működik a 2001-ben alakult Ifjúsági Tánccsoport, amely rendszeres szereplője a helyi és környékbeli rendezvényeknek (Szüreti mulatság, Falunap, Nemzetiségi nap stb).

A tánccsoport a rendezvényeken bemutatót tart hagyományőrző tevékenységéből, valamint táncház szervezésével igyekszik átadni tánctudását, segíti megélni a hagyományokat. A bakonyjákói tánccsoportok hagyománya, tevékenysége a települési értéktárba is felvételre került, mint helyi kulturális érték.

Az alapítvány fontosnak tartja a településen még megőrzött régi használati eszközök, berendezési tárgyak bemutatását, ezért a vidéki örökség megőrzése támogatására kiírt pályázat segítségével felújításra került az önkormányzat tulajdonában lévő régi bakonyi parasztház, amelyben ma helytörténeti kiállítás látogatható.

Kiemelt cél, hogy minél több emberrel megismertessük és megszerettessük a hagyományokat, építsük a közösséget, és népszerűsítsük az értékőrzés fontosságát.

Kapcsolat:

Takácsné Tompos Rita polgármester, Tel: 06 89 350 001, 06 30 9935 891

Gyenes Tamás alapítvány elnöke, Ifjúsági Tánccsoport vezetője tel: 06 30 458 67 28

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.bakonyjako.hu; www.jakoihirmondo.hu